2010. január 16., szombat

Gombás rizottó

gombas1

A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer az asztalra kerül, legutóbb épp gombával.

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizottó rizs (pl. arborio)
  • 2 fej salottahagyma vagy 1 fej lilahagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 25 dkg laskagomba és barna csiperke vegyesen
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 pohár fehérbor
  • 8 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán

A zöldségalaplevet felteszem melegedni, közben a hagymát apróra vágom, és üvegesre párolom 2 evőkanál olajon. Hozzáadom a zellert, és még 2 percig kevergetem, ezután a hagymához keverem a rizst, két percig együtt pirítom őket, majd felöntöm a borral. Miután az összes bort beitta a rizs, elkezdem merőkanalanként adagolni az alaplevet, és rendszeres keverés mellett ’al dente’ állagúra főzöm a rizst. Közben a gombát megtisztítom, felszeletelem, és a maradék olajon puhára párolom. A kész rizshez keverem a gombát, a petrezselymet, a mascarponét és a parmezánt, és azonnal tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: