2010. január 24., vasárnap

Püspökkenyér

puspokkenyer1

Őzgerinc formám nincsen, ezért mini kuglóf formában sütöttem, jó sok adagban, ez mondjuk az ízén nem sokat változtat, viszont helyes kis elajándékozható süteményeket kapunk végeredményként. A sütésnél nem ez volt a fő szempont, hanem, hogy mibe lehet elhasználni a fagyasztóban fellelhető tojásfehérjéket, mert elérkezett az éves leolvasztás ideje, és az erkélyen nincsen elég hideg, a visszafagyasztás pedig nem opció. Kuriózum az ilyen sütemény, öt tojásfehérje kell bele, és nem habcsók…

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 18 dkg vaj
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 10-15 dkg aszalt gyümölcs
  • 5 dkg mazsola
  • 23 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 5 tojásfehérje
  • a forma kikenéséhez vaj és liszt

A tojást és a cukrot habosra keverem, majd hozzáadom a megolvasztott, de nem forró vajat. A csokoládét és a mogyorót összevágom (ha szükséges az aszalt gyümölcsöt is), és a mazsolával és az aszalt gyümölccsel a tojásos-vajas keverékhez adom. A lisztet elkeverem a sütőporral és a sóval, és több részletben a tésztába dolgozom. Tojásfehérjéket kemény habbá verem, és óvatosan a tésztába forgatom. Egy egyliteres őzgerincformát kivajazok, és kiszórok liszttel, belekanalazom a masszát, és előmelegített sütőben, 160 fokon (légkeveréssel) 50 percig sütöm. Sokkal kisebb formákat használtam – kb. 2 dl-eseket, de azokban is kellett kb. 40 perc.

Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: